vrijdag 18 april 2014

"Een kwal is een dier dat leeft in de zee."

Een zinnetje waarmee ik mijn ouders bijna gek heb gekregen denk ik.

Op een verjaardag, ik zou begot niet meer weten welke verjaardag, kreeg ik van mijn oma het junior Van Dale woordenboek. Een feest op dat moment, een vloek voor mijn ouders zou achteraf blijken.

Om één of andere duistere reden trok de definitie van de kwal mijn aandacht. Geen idee waarom, het zijn nu niet bepaald de meest aantrekkelijke dieren en ik had er ook nog nooit eentje in real life gezien. Maar ik was erdoor gefascineerd, dat was duidelijk.
Ik begon het tekstje lezen. En nog eens. En nog eens. Tot ik het helemaal vanbuiten kon zeggen. Keer op keer, eender wanneer. Trots dat ik toen was, want ik had dat toch wel mooi helemaal vanbuiten geleerd zeker!

Na een tijdje (en wellicht onder lichte dwang van mijn omgeving) ben ik ermee gestopt en heb ik jarenlang geen aandacht meer geschonken aan kwallen.

Tot ik eens een naai-moment organiseerde met klasgenoot Eva, ongeveer 6 jaar geleden.

We hadden leuke stofjes gekocht en gingen wat willekeurige dingen maken om het naaien wat onder de knie te krijgen. We hadden een doel voor ogen, al ben ik ondertussen al vergeten wat dat doel juist was.

Het zal wel iets met eenhoorns geweest zijn vermoed ik.

Ik zocht een gemakkelijke vorm om mee te beginnen en mijn gedachten dwaalden af naar mijn goede oude vriend, de kwal.
En toen is het pas echt begonnen.
Eén kwalletje, twee kwalletjes, snel al meerdere kwalletjes. Ik varieerde in grootte en vorm en al snel had ik er een naam voor.

Kwalison. Kwal + Alison.
Soms kan een mens dankbaar zijn voor de naam dat ze heeft.

Ondertussen heb ik er al ontelbaar veel gemaakt, nog steeds met de hand (sinds kort heb ik een naaimachine, hoera!). Meestal gewoon voor een verjaardag, voor het plezier. Gewone Kwalison's, Fruitkwalisons, broches, ... Mijn volgende doel is een Kwalison-kussen, als ik tijd heb.
Kwalison is ondertussen al een tijdje mijn bijnaam, "Kwallie" voor de vrienden. Of Kwals. Mensen die hier niets van afweten kijken dan ook wel eens raar op. Huh, heeft die nu net kwal tegen dat meisje gezegd?

Geen nood, ik vind het niet erg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten