donderdag 18 december 2014

People of the twenty-first century.

Ongeveer 6 jaar geleden ben ik met een vriendin en haar moeder naar het MUHKA (in Antwerpen) gegaan. Er was veel te zien, maar wat me toen vooral is bijgebleven zijn de fotoreeksen van Hans Eijkelboom.
Na de tentoonstelling was ik teleurgesteld omdat er nergens een boek van te verkrijgen was in de museum-shop. Ik heb er een tijdje achter gezocht, maar zonder succes. Tot eergisteren. Want toen zag ik tijdens het kerst-shoppen plots een boek liggen met deze roze meisjes op de cover.


En jawel hoor, na even bladeren wist ik meteen dat het van deze man was dat ik die tentoonstelling gezien had, want zijn naam was ik ondertussen al lang kwijt.Hans Eijkelboom heeft gedurende 20 jaar op verschillende plaatsen, van Amsterdam tot Shanghai, foto's getrokken van mensen die iets gemeenschappelijk hadden. Dat kon gaan van hetzelfde kapsel, dezelfde kleding(stijl) of een bepaald gebaar/handeling. Zijn favoriete plaatsen waren meestel plekjes vlakbij shopping centers. Hij bleef er dan enkele uren rondhangen om zo foto's te nemen. Met deze foto's heeft hij een mooi beeld gekregen van onze cultuur. De foto's van de mensen die iets gemeenschappelijk hadden zijn allemaal op dezelfde plek genomen, zoals je een beetje kunt zien op de foto hierboven.
Wat ik vooral zo leuk vind aan deze foto's is dat het over een periode van 20 jaar gaat. Je kan zo ook de evolutie van de mode en de trends van een bepaalde periode zien. Nu heb je dat ook dat je om de 5 minuten iemand ziet met een bepaald soort kledingstuk, zoals de kaki jassen met leren mouwen, of de Nike-schoenen. Dat was vroeger niet anders.


Al is het nu misschien iets stijlvoller.

Ondertussen heb ik al enkele boeken over streetstyle en dus mag deze zeker niet ontbreken. Helaas heb ik mijn kerstlijstjes al afgegeven en is de moeder al gaan winkelen. Het zal dus iets voor de verjaardag zijn, of ik kan er ook zelf om gaan. Maar dit boek is zeker een aanrader voor iedereen die van mensen kijken houdt (zoals ik dus). De volgende keer als ik nog eens op de Meir aan het winkelen ben en ik neem even een pauze, kan ik vanaf een bankje de mensen eens bekijken en een bepaald soort kledingstuk of kapsel kiezen. En tellen hoeveel mensen ik met dat item zie binnen een kwartier.

Pret verzekerd.

Hier nog enkele beauties:


Alle foto's © Hans Eijkelboom

2 opmerkingen: