zaterdag 4 april 2015

Mijn liefde voor cactussen (en andere plantjes).

Zo'n 3 jaar geleden kocht ik een cactus in de Ikea. Leuk dacht ik, een beetje groen voor op mijn kamer én een plant dat ik niet kan vermoorden. Win-win situatie. Ondertussen leeft de cactus nog steeds, maar is hij niet meer alleen.
Meer zelfs, het kopen van die ene cactus is uitgedraaid tot een heuse cactussen-obsessie.

In het midden: de eerste cactus.Ondertussen staat de teller op 18 cactussen en 9 vetplantjes. 27 planten op een klein kamertje (én, laat ik nu sinds gisteren ook 27 zijn, mooier kan bijna niet). Stuur mij een plantenwinkel binnen en ik kom gegarandeerd buiten met een plant, liefst wel iets dat niet sterft na een week. Zoals de bloemen die ik enkele weken gekocht had. Heel ambitieus, maar helaas dus niets voor mij.


Helaas kunnen ook cactussen sterven. De cactussen met de gekleurde knots bovenaan (ook wel moon cactus genoemd) zijn blijkbaar symbioses; de knots kan niet leven zonder een andere cactussoort. Dit zorgt er voor dat ze heel gevoelig zijn voor rot, zoals ik al heb mogen merken. Ik had al eerder eentje met een rode knots, maar die begon na 2 jaar plots heel slap te worden en het rood werd heel licht. Na een reddingspoging is de cactus helaas toch gestorven. Geen nood, ik kocht een nieuwe in de Ikea en in de plaatselijke plantenwinkel niet veel later een kleiner exemplaar met een gele knots.
Na een klein jaar begint ook de grote weer slap te worden en de kleine heeft last van rot onderaan, zodat hij helemaal scheef begint te hangen. Te veel water kan alvast de oorzaak niet zijn, vergeetkous dat ik ben, want ze hebben heel de winter zo goed als geen water gekregen. Dus hoe mooi ze ook zijn, de gekleurde knotsen komen er bij mij niet meer in.
Ook vetplantjes kunnen mijn hart stelen, ze zijn zo schattig! En ook gemakkelijk te onderhouden.

Kijk, nieuw leven!Als ik in kringloopwinkels ben vind ik het enorm fijn om langs de bloempotten te wandelen en er gekke exemplaren uit te vissen. Ondertussen heb ik zo al een collectie zwanen en katten, waar later ongetwijfeld ook planten in terecht zullen komen. Momenteel hou ik ze echter gewoon voor decoratie.
Voor de rest probeer ik wat cohesie in de chaos te brengen door het merendeel in gewone terracotta potten te planten. Maar af en toe mag er wel een iets anders tussen.


Momenteel is mijn kamer nog niet 100% in orde (lees: veel ronddwalende sokken en andere rommel), maar ik hoop daar snel verandering in te brengen. Als het zover is maak ik een kleine rondleiding in de kamer die ik altijd al wou.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten