donderdag 1 oktober 2015

Lierse Ommegang 2015.

Of ik een echte Schapenkop ben valt nog te bekijken. Ik mag dan wel geboren en getogen zijn in Lier, toch vind ik Lierse Vlaaikens niet lekker, ga je mij niet snel zien supporteren voor de Lierse en die ene keer dat ik de binnenkant van La Rocca heb gezien was meteen ook een keer te veel. En het mag hier dan wel een stad zijn, veel is hier niet te doen.

Maar daar is nu even verandering in gekomen.

Geen Lier zonder schapen.

Sint-Gummarus (Goemmer voor de vrienden) is de patroonheilige van Lier en dat is iets wat ze hier graag vieren met de Sint-Gummarusfeesten. En daar hoort de Lierse Ommegang bij. De Lierse wat hoor ik u denken? Ik dacht net hetzelfde. De Lierse Ommegang is een stoet die 1 keer om de 25 jaar rond de stad trekt met zijn Lierse reuzentrein. Deze reuzentrein is de op één na oudste en meest volledige in België en bestaat uit 9 reuzen, 3 praalwagens en 3 fabeldieren, waaronder het Ros Beiaard. Die laatste werd helemaal nieuw gebouwd omdat de originele helemaal kapot was en is gekleed door niemand minder dan Dries Van Noten. Een paard die volledig met de mode mee is dus.
Het hele stadscentrum werd voor de gelegenheid omgebouwd tot een Middeleeuwse stad. Overal is er heel wat te doen, want er is hoog bezoek op komst: Johanna van Castilië (aka Zot Jeanneke) en Filips de Schone. Zij zijn een jaar eerder in Lier getrouwd en komen nu (in 1497) terug een bezoek brengen om Lier te bedanken voor zijn gastvrijheid. Er lopen meer dan 1000 figuranten rond in de stad, verkleed als jonkvrouwen, ridders, bedelaars, noem maar op. En als je goed kijkt kan je zelfs Ann Pira (beter bekend als Nancy uit 'Thuis') tussen de figuranten spotten. Overal is iets te doen en te beleven, maar zonder programmaboekje loop je een beetje verloren. Je bent dus wel een beetje verplicht om er één te kopen voor 5 euro (ze moeten den Dries kunnen betalen natuurlijk).

Dag Nancy!

Zo'n evenement brengt heel veel volk op de been. Zo zou er 30.000(!!) man het evenement bezocht hebben vorige zondag. En Lier zou Lier niet zijn moest het er een beetje chaotisch aan toegaan. Maar het mooie weer maakte veel goed en het was fijn om nog eens zo veel leven in de stad te zien.
's Avonds was er nog een afsluitend toneelstuk over het leven van Sint-Gummarus. En hoewel de vertelstem Lucas van den Eynde was, kon het stuk mij niet echt bekoren. Het was een beetje amateuristisch en dat vond ik wel jammer, er was zo veel meer mee te doen. Tot de afsluiter van het toneelstuk (en de avond) ten tonele verscheen: Theater Tol. Zij zorgden voor een prachtig spektakel waar iedereen stil van werd. En plots was dat gesukkel van even voordien helemaal vergeten.


Deze zondag (4 oktober) heb je nog een herkansing, daarna is het terug 25 jaar wachten. Om 13u starten de feestelijkheden op de Grote Markt en daarna kan je het stadscentrum gaan verkennen met de vele figuranten. Om 15u gaat de Ommegang rond, dus voorzie zeker op tijd een plekje langs de route. Om te dansen moet je om 19u op de Grote Markt zijn, rond 20u arriveren de twee feestbeesten en om 20u30 start het toneelstuk met een engelachtig schoon einde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten